Spring naar content

De bevalling begint

Beval je thuis of in een geboortecentrum? Dan helpt de verloskundige je bij de bevalling. Vaak doet zij dit samen met een kraamverzorgende. Beval je in het ziekenhuis? Dan helpt een gynaecoloog je bij de bevalling. Of een verloskundige die in het ziekenhuis werkt. Samen met verpleegkundigen in het ziekenhuis.

Hoe weet je of de bevalling begint?

Je bevalling kan op verschillende manieren beginnen:

  • Meestal begint de bevalling met weeën. Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspier. Ze zorgen ervoor dat je baby geboren wordt. De eerste weeën zijn meestal kort en onregelmatig. En niet zo pijnlijk. Maar soms komen de eerste weeën al snel na elkaar en doen ze pijn.
  • Je bevalling kan ook beginnen met het breken van je vliezen. Dan komt er vruchtwater uit je vagina. Het kan zijn dat je veel vruchtwater verliest, alsof je plast. Het kan ook zo weinig zijn dat je het bijna niet merkt. De weeën beginnen meestal binnen 24 uur na het breken van de vliezen.

Met je verloskundige of gynaecoloog heb je afspraken gemaakt over wanneer je belt als de bevalling is begonnen.

Thuis of naar het ziekenhuis?

De meeste vrouwen zijn in deze eerste fase van de bevalling thuis. Wil je in het ziekenhuis of in een geboortecentrum bevallen? Dan bepaal je in overleg met je verloskundige of met het ziekenhuis wanneer je naar het ziekenhuis of geboortecentrum gaat.

Navigeer naar

Bekijk ook

Wat als er problemen zijn?

Zijn er problemen tijdens je bevalling? Dan overlegt je verloskundige of gynaecoloog met je wat er moet gebeuren.

Hoe gaat de bevalling verder?

Later krijg je sterkere weeën. De sterke weeën maken je baarmoedermond soepeler en dunner.

Bevallen

Rondom de geboorte is goede zorg nodig. Hoe ziet die zorg eruit? Wat kun je zelf doen? Welke keuzes kun je maken?