Spring naar content

Begeleiding van jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau)

Zodra je de baby hebt laten inschrijven bij de burgerlijke stand krijgt de Jeugdgezondheidszorg ook bericht. Daar zorgt de gemeente voor.

Wat doet de jeugdgezondheidszorg?

Na de kraamtijd doet de jeugdgezondheidszorg de medische zorg voor je baby. Een verpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg neemt vanzelf contact met je op om een afspraak te maken. Daar hoef je niets voor te doen.

Je gaat vanaf nu voor controles van je baby over naar de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Je bespreekt met de verloskundige en de kraamverzorgende welke informatie zij doorgeven aan de JGZ. Zij kunnen alleen informatie doorgeven als je daar toestemming voor geeft.

Huisbezoek van jeugdverpleegkundige

In de tweede week na de geboorte brengt een jeugdverpleegkundige een huisbezoek. Zij heeft dan een overdracht van de verloskundige en kraamzorg ontvangen en kan ingaan op sommige zaken die hebben gespeeld of waar je vragen over hebt.

  • Zij legt uit hoe de jeugdgezondheidszorg (het consultatiebureau) werkt.
  • Ze overlegt met je hoe het gaat met de (borst)voeding.
  • Je kunt bij haar terecht met andere vragen.
  • Ze vertelt wanneer er eventueel een weegspreekuur.

Afspraak bij de jeugdarts op het consultatiebureau

Je krijgt een eerste afspraak bij de jeugdarts (op het consultatiebureau) wanneer je kind 4 weken oud is. Mocht het nodig zijn, kun je altijd eerder terecht en het consultatiebureau bellen.

De jeugdarts en jeugdverpleegkundige volgen samen met jou de groei en ontwikkeling van je kind. In het begin kom je elke 2 à 4 weken en daarna minder vaak op het consultatiebureau.

Rol van de jeugdgezondheidszorg als je kind opgroeit

De jeugdgezondheidszorg volg je kind tot het ongeveer 18 jaar is. Als ouder kun je bij de JGZ terecht met alle vragen die je hebt over de gezondheid, opvoeding of het ouderschap. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige werken nauw samen met andere professionals zoals maatschappelijk werk, opvoeddeskundige, lactatiekundige en de huisarts.

Meer informatie

Meer lezen over opgroeien en opvoeden? Er zijn heel veel boeken en sites over opvoeden. Handig, maar ook lastig om onderscheid te maken tussen betrouwbare en minder goed onderbouwde informatie. Een goed startpunt zijn in elk geval de GroeiGids.nl en de GroeigidsApp. Of kijk op www.opvoeden.nl.

Bekijk ook

Weer aan het werk

Wil je weer gaan werken na je zwangerschapsverlof? Bekijk de speciale afspraken en regels.

Gezondheid van je baby

Gezondheid van je baby Observatie door kraamverzorgende De kraamverzorgende houdt in de gaten of het goed gaat met jou en…

Woordenlijst

Overzicht van termen en begrippen uit de geboortezorg.