Spring naar content

Naar de verloskundige of gynaecoloog

Meestal word je tijdens je zwangerschap begeleid door een verloskundige. Soms word je begeleid door een verloskundig actieve huisarts. Kortom: door mensen die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van een ‘gewone’ zwangerschap en bevalling. Daarmee bedoelen we: een zwangerschap zonder medische bijzonderheden.

Heb je tijdens de zwangerschap of bij de bevalling zorg van een medisch specialist nodig? Die krijg je van een gynaecoloog (in opleiding) of een klinisch verloskundige in het ziekenhuis.

Samenwerking tussen je zorgverleners

Verloskundigen, huisartsen, gynaecologen, kraamverzorgenden en kinderartsen werken samen. Dit noemen we een Verloskundig Samenwerkings Verband (VSV). De zorgverleners in een VSV hebben samen afgesproken wie wanneer verantwoordelijk is.

Tip

Vraag je zorgverlener hoe de samenwerking in jouw VSV geregeld is. Kijk hier voor meer informatie en een overzicht van de VSV’s in jouw regio.

Coördinerend zorgverlener

Na aanmelding bij een verloskundige (of bij de gynaecoloog, als je daar al onder behandeling was) wordt in overleg met jou bepaald wie je coördinerend zorgverlener wordt.

Hij of zij is je aanspreekpunt voor alle zaken die te maken hebben met zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Het is geen aparte zorgverlener. Een van je zorgverleners neemt de rol van coördinerend zorgverlener op zich.

Gebruik je medicijnen?

Het is belangrijk om bij medicijngebruik rekening te houden met je zwangerschap. Vertel dus ook dat je zwanger bent als je de apotheek bezoekt. Want je apotheek weet welke medicijnen je wel en welke medicijnen je niet mag gebruiken als je zwanger bent. Kijk voor meer informatie over het gebruik van medicijnen rond de zwangerschap op www.lareb.nl.

Bekijk ook

Samenwerking in een VSV

Zorgverleners werken samen in een Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV)

Controles tijdens je zwangerschap

Controles tijdens de zwangerschap zijn ervoor om te kijken hoe het gaat met jou en de baby. Bekijk hier welke controles je wanneer kunt verwachten.

Je gezondheid tijdens je zwangerschap

Hier lees je wat je kunt doen om gezond te blijven als je zwanger bent. En wat je kunt doen bij klachten die vaak voorkomen.