Spring naar content

Kinderwensconsult

Wat is een kinderwensconsult?

Als je een kinderwens hebt is het altijd goed om een afspraak te maken voor een kinderwensconsult. Deze afspraak kun je maken bij je huisarts of bij een verloskundige. De afspraak kan ook met een gynaecoloog, kinderarts, jeugdarts of andere specialist zijn. Deze afspraak heet ook wel: preconceptieconsult of kinderwensspreekuur.

Verwijzing naar een gynaecoloog

Soms word je doorverwezen naar een gynaecoloog. Dat is bijvoorbeeld nodig als je al een medische geschiedenis hebt die gevolgen kan hebben voor een zwangerschap. Bijvoorbeeld als er een erfelijke ziekte in de familie is, of als je een chronische ziekte hebt. Ook als je in een eerdere zwangerschap of bij een bevalling problemen hebt gehad, kan het handig zijn om van tevoren een plan te maken met de gynaecoloog.

Zie ook: Zwangerschap en (erfelijke) ziekten.

Waarom is het kinderwensspreekuur belangrijk?

 • Je kunt al jouw vragen stellen.
 • Je krijgt adviezen om de kans op een zwangerschap te vergroten: hoe vaak ben je ongesteld? Wanneer is je eisprong?
 • Je hoort wat jij en je partner kunnen doen voor een goede start voor je baby. Die informatie is belangrijk, veel adviezen zijn al voor vóór de zwangerschap.
 • Je krijgt adviezen voor een gezonde levensstijl. Bijvoorbeeld over gezonde voeding, hoe je meer kan bewegen of stoppen met roken. Het gebruik van foliumzuur.
 • Je krijgt een bloeddrukmeting, zodat je tijdens je latere zwangerschap je bloeddruk kunt vergelijken. Zie ook: Je gezondheid tijdens de zwangerschap.
 • Je zorgverlener brengt met jou je risicofactoren in kaart. Bijvoorbeeld rond je gezondheid, het werken met schadelijke stoffen of erfelijke ziektes in de familie. Worden er nog vaccinaties geadviseerd voor je zwangerschap?
 • Je krijgt informatie over het proces. Bijvoorbeeld: wanneer testen en wanneer neem je contact op na een positieve zwangerschapstest?
 • Er kan ook extra hulp worden aangeboden. Bijvoorbeeld in het geval van schulden of (psychische) klachten.

Meer weten?

 • www.strakszwangerworden.nl; Op deze website krijg je tips over hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden. Belangrijk voor de gezondheid van je toekomstige kind en voor jezelf!
 • www.zwangerwijzer.nl; hier kun je zelf testen of er risico’s zijn voor de zwangerschap en je baby. Vul de vragenlijst in en bekijk in ongeveer 15 minuten of er risico’s zijn voor jezelf of je baby. Je krijgt dan direct informatie en advies. Aan het einde krijg je een overzicht van alle antwoorden.
 • Thuisarts.nl: ik wil zwanger worden
 • Thuisarts.nl: voorbereiden op zwangerschap

Hoe bereid je het gesprek voor?

De verloskundige, huisarts of assistente van de huisarts zal je vóór en tijdens het gesprek allerlei vragen stellen. Zij kan je ook vragen om vooraf een vragenlijst in te vullen.

Tip

Neem thuis de vragen al door. Dat helpt om het gesprek voor te bereiden. Het brengt je op je eigen vragen, of op onderwerpen die je wilt bespreken. Je kunt ze uitprinten of naar de zorgverlener mailen.

Veel huisartsen en verloskundigen werken met de vragenlijst op www.zwangerwijzer.nl.

Hoe gaat het verder na dit gesprek?

Meestal is één gesprek genoeg. Soms is een tweede gesprek nodig. Bijvoorbeeld als de informatie te veel is voor één gesprek, of als er bijzondere risico’s zijn.

Bekijk ook

Zwangerwijzer

Hebben jullie een kinderwens? Voor je zwanger wordt kun je veel doen om je kind een gezonde start te geven. Vul de vragenlijst in en krijg advies.

Betrouwbare informatie

Op internet is veel informatie te vinden. En sites waar vrouwen hun ervaringen en informatie delen. Maar welke informatie is betrouwbaar? Waar kun je op letten?

Voordat je zwanger wordt

Wil je zwanger worden? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden, het helpt om je kind een goede start te geven.