Spring naar content

Gezondheid van je baby

Observatie door kraamverzorgende

De kraamverzorgende houdt in de gaten of het goed gaat met jou en je baby. Ze meet bijvoorbeeld jullie temperatuur en weegt de baby. Ze kijkt hoe het gaat met voeding, plassen en poepen, gewicht, temperatuur, alertheid en huilen. Mocht er iets niet helemaal goed gaan, dan zal ze in overleg met jou en je partner contact opnemen met de verloskundige.

Kinderarts

Als de baby medische problemen heeft, zal hij of zij behandeld worden door een kinderarts.

Krijgt je baby een gele huid of geel oogwit?

De meeste baby’s krijgen een paar dagen na de geboorte een gele huid of geel oogwit. Dat komt door een stof (bilirubine) in het bloed van pasgeboren baby’s. Deze gele kleur is meestal niet erg. Het gaat vaak na een paar dagen weer weg. Maar als de huid of het oogwit van je baby te geel is, kan het nodig zijn het bloed van je baby te onderzoeken.

Zit er te veel van deze stof in het bloed van je baby? Dan kan je baby lichttherapie krijgen in het ziekenhuis. Overleg met de verloskundige, gynaecoloog of kraamverzorgende als je denkt dat de huid of het oogwit van je baby geel is. Kijk voor meer informatie op www.thuisarts.nl

Meer informatie

www.thuisarts.nl

Wat als je borstvoeding geeft en je medicijnen gebruikt?

Geef je borstvoeding? En gebruik je medicijnen? Of ga je nieuwe medicijnen gebruiken? Bespreek dit dan met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Vertel je apotheek dat je borstvoeding geeft. Want je apotheek weet welke medicijnen je mag gebruiken als je borstvoeding geeft en welke medicijnen niet.

Heb je pijn? Dan mag je paracetamol gebruiken. Lees in de bijsluiter hoeveel tabletten je mag nemen. Wil je langer dan een dag paracetamol nemen? Overleg dit dan eerst met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Andere pijnstillers dan paracetamol mag je alleen gebruiken na overleg met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Kijk voor meer informatie op www.moedersvanmorgen.nl/kennisbank.

Navigeer naar

Bekijk ook

Kraamzorg

Wat doet de kraamverzorgende? De kraamverzorgende houdt in de gaten of het goed gaat met jou en je baby.

Controle 6 weken na de bevalling

Ongeveer zes weken na de bevalling krijg je een nacontrole aangeboden. Dat gebeurt door de zorgverlener die je bevalling heeft begeleid.

Begeleiding van jeugdgezondheidszorg

Zodra je de baby hebt laten inschrijven bij de burgerlijke stand krijgt de Jeugdgezondheidszorg ook bericht. Na de kraamperiode doet de jeugdgezondheidszorg de medische zorg voor je baby.