Spring naar content

Zwanger zijn

Je zwangerschap is een belangrijke levensgebeurtenis. In je lichaam groeit je baby. En je bereidt je voor op de uitbreiding van je gezin. Er gebeurt dus veel, lichamelijk en emotioneel. Wat verandert er in je lichaam? Wat betekent zwangerschap voor je gezondheid?

Bij je zwangerschap hoort goede begeleiding en zorg. Hoe ziet die zorg eruit? Wat kun je zelf doen? Welke keuzes kun je maken? Op deze website vind je antwoord op veel vragen.

Veel veranderingen

Er verandert veel als je zwanger bent. Deze veranderingen kunnen voor iedereen verschillend zijn.

  • Sommige zwangeren voelen zich 9 maanden lang heel goed. Anderen hebben klachten door de zwangerschap.
  • Er zijn zwangeren die blijven werken tot 4 of 6 weken voor de uitgerekende datum van de bevalling. Anderen stoppen eerder met werken. Of gaan minder werken.
  • De meeste zwangeren en hun partners zijn vooral blij als ze in verwachting zijn. Maar niet iedereen. Soms komt de zwangerschap ongepland. Of kunnen er zorgen zijn. Bijvoorbeeld over de relatie, over werk, over geld of over hoe het gaat met de zwangerschap. Praat erover met je huisarts of verloskundige. Je kunt ook een afspraak maken met een jeugdverpleegkundige. De jeugdverpleegkundige luistert naar jou vragen en zorgen en denkt met je mee. Dit extra bezoek is gratis.

Wat moet je regelen als je een kind krijgt? Bekijk de video

Zwanger en zorgverzekering

Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd krijg je zorg van verschillende zorgverleners. De basisverzekering vergoedt alle zorgkosten die medisch noodzakelijk zijn, behalve fysiotherapie. Voor verloskundige zorg en kraamzorg betaal je geen eigen risico. In twee gevallen betaal je wel een eigen bijdrage. Dit is wanneer je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis wilt bevallen en voor kraamzorg. Voor die kosten kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Wil je meer weten over de kosten voor geboortezorg voor en tijdens een zwangerschap en kraamtijd? En welke vergoedingen er zijn? VWS heeft een overzicht ontwikkeld.

Medicijnen en zwangerschap

Gebruik je medicijnen? Vertel je apotheek dat je zwanger bent. Want je apotheek weet welke medicijnen je wel en welke medicijnen je niet mag gebruiken als je zwanger bent.

Kijk voor meer informatie over medicijnen tijdens je zwangerschap op
www.moedersvanmorgen.nl/kennisbank

Bekijk ook

Betrouwbare informatie

Op internet is veel informatie te vinden. En sites waar vrouwen hun ervaringen en informatie delen. Maar welke informatie is betrouwbaar? Waar kun je op letten?

Integrale geboortezorg

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot je baby 6 weken is, werken zorgverleners samen om je goede zorg te geven. De samenwerking tussen je zorgverleners noemen we Integrale geboortezorg.

Gezondheid tijdens je zwangerschap

Hier lees je wat je kunt doen om gezond te blijven als je zwanger bent. En wat je kunt doen bij klachten die vaak voorkomen.