Spring naar content

Je zorgverleners tijdens en na de zwangerschap

Iedere zwangere krijgt zorg van een verloskundige of gynaecoloog en de kraamverzorgende. Er kan ook meer zorg nodig zijn. Hieronder noemen we de zorgverleners waarmee je te maken kunt krijgen.

Huisarts

De huisarts kan informatie en adviezen geven voordat je aan een zwangerschap begint. Het is belangrijk dat je huisarts altijd op de hoogte is van je zwangerschap. Geef dit zelf door of vraag aan je zorgverlener om een bericht te sturen naar je huisarts. Sommige huisartsen geven zelf verloskundige zorg; de meeste niet. Huisartsen zijn wel belangrijk. Bijvoorbeeld omdat ze overzicht hebben over jouw medische geschiedenis.

Verloskundige

De verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap, je bevalling en je kraamperiode. Zij adviseert, ondersteunt en controleert je tijdens deze belangrijke periodes. Zij werkt in een verloskundigenpraktijk of kan ook in een ziekenhuis werken.

Gynaecoloog

De gynaecoloog begeleidt, ondersteunt en controleert de zwangeren met een (ingeschat) hoger risico tijdens zwangerschap, bevalling en/of kraamperiode.

Verpleegkundigen

Als je in het ziekenhuis bevalt, krijg je vaak ook zorg van verpleegkundigen. Zij zijn gespecialiseerd in gynaecologie en geboortezorg. Een verpleegkundige assisteert de verloskundige of gynaecoloog die de bevalling begeleidt.

Bij de Jeugdgezondheidszorg werken verpleegkundigen die samen met jeugdartsen de groei en ontwikkeling van jonge kinderen volgen en ouders ondersteunen.

Kraamverzorgende

De kraamverzorgende helpt en begeleidt je bij de bevalling, als assistent van de verloskundige. Thuis, in een geboortecentrum, en soms in het ziekenhuis. De kraamverzorgende geeft de eerste dagen zorg aan moeder en baby.

Anderen

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kunnen er nog meer mensen betrokken zijn. Bijvoorbeeld een anesthesioloog, echoscopist, klinisch geneticus, een lactatiekundige, een kinderarts of een maatschappelijk werker.

Navigeer naar

Bekijk ook

Privacy

Wat gebeurt er met jouw persoonlijke gegevens als je zwanger? Niemand mag zomaar jouw persoonlijke gegevens gebruiken.

Zelf keuzes maken

Goede geboortezorg is zorg die past bij jouw situatie, vragen, wensen en keuzes. Samen met je zorgverlener kies je de zorg die bij jou past.

Kraamzorg

Wat doet de kraamverzorgende? De kraamverzorgende houdt in de gaten of het goed gaat met jou en je baby.