Spring naar content

Controles tijdens je zwangerschap

Controles tijdens de zwangerschap zijn ervoor om te kijken hoe het gaat met jou en de baby. De controles helpen je ook om de band met je baby te laten groeien.
Neem de tijd om de controlebezoeken voor te bereiden. Het is handig om je vragen op te schrijven. Maar ook om voor elke afspraak goed bij jezelf na te gaan: hoe vind ik dat het gaat, voel ik me fijn, verheug ik mij op de komst van de baby?

Van eens in de 4 weken tot elke week

In de eerste helft van je zwangerschap heb je meestal iedere 4 weken een afspraak met je verloskundige of gynaecoloog. Later iedere 2 of 3 weken en aan het eind van je zwangerschap iedere week. Soms krijg je meer of minder controles. Dat ligt eraan hoe het met jou en je baby gaat.

Indeling in periodes

Aan het begin van de zwangerschap kan andere zorg nodig zijn dan aan het einde. De zwangerschap wordt vaak ingedeeld in periodes:

Wat doet je verloskundige of gynaecoloog bij deze afspraken?

Je verloskundige of gynaecoloog bespreekt hoe het met jou en je zwangerschap gaat. Jij kunt zelf natuurlijk ook vragen stellen. Het beste kun je je vragen vooraf opschrijven, zodat je niets vergeet. Jullie praten ook over de bevalling. Dat gebeurt al vroeg in de zwangerschap. En vooral in de laatste maanden van je zwangerschap, om je goed voor te bereiden. Bij elk bezoek onderzoekt je verlos­kundige of gynaecoloog je:

  • Groeit je baby goed? Hiervoor voelt zij aan je buik.
  • Vanaf de 3de maand luistert zij naar de hartslag van je baby.
  • Zij meet iedere keer je bloeddruk. Je bloeddruk kan beter niet te laag of te hoog zijn. Een lage bloeddruk is niet erg, maar je kunt duizelig worden. Een hoge bloeddruk is ongezond voor jou en je baby. Vaak heb je dan extra zorg nodig.
  • Aan het eind van de zwangerschap voelt zij of je baby goed ligt.

Tussen 10 en 12 weken zwangerschap maakt je verloskundige of gynaecoloog een echo. Dit heet een termijnecho. Hiermee kan zij zien hoe lang je zwanger bent. Met de echo kijk te ook of het hartje van je baby klopt. En of je een tweeling krijgt. Soms maakt je verloskundige of gynaecoloog een extra echo. Een extra echo kan nodig zijn als je baby niet goed groeit. Of als je bloed verliest. Of om te kijken of je baby goed ligt.

Let op!

Gebruik je medicijnen? Vertel je apotheek dat je zwanger bent. Want je apotheek weet welke medicijnen je wel en welke medicijnen je niet mag gebruiken als je zwanger bent.

Indeling in periodes

Aan het begin van de zwangerschap kan andere zorg nodig zijn dan aan het einde. De zwangerschap wordt vaak ingedeeld in periodes:

Bekijk ook

Voorbereiding op de bevalling

Hoe bereid je je voor op de bevalling? Wat kun je doen?

Onderzoeken tijdens je zwangerschap

Welke onderzoeken kun je verwachten bij je bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog?

0-9 weken

Controles: Wat komt in de afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog aan bod?