Spring naar content

Wat als er problemen zijn?

Zijn er problemen tijdens je bevalling? Dan overlegt je verloskundige of gynaecoloog met je wat er moet gebeuren. Er kan een reden zijn om in plaats van thuis in het ziekenhuis te bevallen. Bijvoorbeeld als je baby in het vruchtwater heeft gepoept. Of als je medicijnen tegen de pijn nodig hebt. Het is dan veiliger voor jou en je baby om in het ziekenhuis te bevallen. Vaak neemt een verloskundige van het ziekenhuis dan de hulp bij de bevalling over. Samen met de gynaecoloog en verpleegkundigen in het ziekenhuis.

Hoe groot is de kans op problemen tijdens de bevalling?

Bij de eerste bevalling gaan 2 van de 3 vrouwen tijdens de bevalling naar het ziekenhuis. Bij de tweede bevalling gebeurt dit veel minder vaak.

Hoe groot is de kans op een medische ingreep tijdens de bevalling?

Bij iedere bevalling bestaan er kansen op medische ingrepen. Bij de eerste bevalling krijgt 1 van de 6 vrouwen een keizersnede (sectio). Dan wordt je baby met een operatie geboren in het ziekenhuis. En bij 1 van de 5 vrouwen is het nodig om een vacuĆ¼mpomp te gebruiken om de baby geboren te laten worden. Ook een geboorte met een vacuĆ¼mpomp gebeurt in het ziekenhuis.

Meer informatie

Bekijk ook

Alarmsignalen

Let op! Kijk bij welke alarmsignalen je direct moet bellen met je verloskundige of gynaecoloog.

Voorbereiding op de bevalling

Hoe bereid je je voor op de bevalling? Wat kun je doen?

Bevallen

Rondom de geboorte is goede zorg nodig. Hoe ziet die zorg eruit? Wat kun je zelf doen? Welke keuzes kun je maken?