Spring naar content

Onderzoek naar de baby in je buik

Je kunt laten onderzoeken of de baby in je buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening. Er zijn 2 soorten onderzoek:

  • Onderzoek naar downsyndroom, edwardsyndroom en patausyndroom; met de NIPT.
  • Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen van je baby: met de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen.

De NIPT

Met de NIPT kun je laten onderzoeken of je baby downsyndroom, edwards¬syndroom of patausyndroom heeft. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 10 weken zwangerschap.

De 13 wekenecho en de 20 wekenecho

Met de 13 wekenecho en de 20 wekenecho kun je laten onderzoeken of de baby in je buik lichamelijke afwijkingen heeft. De echoscopist kijkt ook naar het vruchtwater. En ze kijkt of het kind goed groeit. Bij de 13 wekenecho is de baby nog klein, maar sommige, vaak ernstige afwijkingen zijn wel te zien. Bij de 20 wekenecho is de baby groter en zijn er meer details te zien. Doe je de 13 wekenecho? Dan doe je mee aan een wetenschappelijke studie (IMITAS).

Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt

Je verloskundige of gynaecoloog vraagt je bij je eerste bezoek of je meer wilt weten over deze onderzoeken. Als je dat wilt, vertelt ze je hier meer over in een uitgebreid gesprek. Daarna kun je zelf beslissen of je deze onderzoeken wilt.

Je krijgt van je verloskundige of gynaecoloog de folder ‘De NIPT’ en de folder ‘De 13 wekenecho en 20 wekenecho’. Kijk voor meer informatie en de folders op www.pns.nl/zwanger.

Bekijk ook

Alarmsignalen

Let op! Kijk bij welke alarmsignalen je direct moet bellen met je verloskundige of gynaecoloog.

Onderzoeken tijdens je zwangerschap

Welke onderzoeken kun je verwachten bij je bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog?

Gezondheid tijdens je zwangerschap

Hier lees je wat je kunt doen om gezond te blijven als je zwanger bent. En wat je kunt doen bij klachten die vaak voorkomen.