Spring naar content

Zwangerschap en (erfelijke) ziekten

Wil je zwanger worden en heb je een chronische aandoening?

Ben je onder behandeling voor een chronische aandoening? Dan is het advies om je kinderwens met je behandelaar te bespreken en een afspraak te maken voor een kinderwensconsult bij je huisarts of verloskundige.

Hier kan je ook terecht voor algemene zaken rondom je kinderwens en zwangerschap, net als ieder ander met een kinderwens.

  • Maak met je behandelaar afspraken over zorg voor je chronische aandoening. Bijvoorbeeld over je medicijnen. Bespreek ook de mogelijke gevolgen die jouw aandoening heeft voor de zwangerschap en de baby.
  • Als je onder behandeling of onder controle bent van een medisch specialist, heb je misschien ook speciale zwangerschapszorg nodig. Het is dan belangrijk dat je verloskundige of huisarts vanaf het begin samenwerkt met de medisch specialist.

Verwijzing naar een specialist

In het eerste gesprek kan de verloskundige of huisarts je ook verwijzen. Dat gebeurt als je vragen hebt die de verloskundige of huisarts niet kan beantwoorden. Bijvoorbeeld een vraag over de erfelijkheid van een ziekte in de familie.

Is er kans op een erfelijke aandoening?

Als er een kans is op een erfelijke ziekte, dan kun je een verwijzing krijgen naar een Klinisch Genetisch Centrum. De arts in zo’n centrum weet alles over erfelijke ziektes. Daar doen ze onderzoek naar erfelijkheid.

Bekijk ook

Zwangerwijzer

Hebben jullie een kinderwens? Voor je zwanger wordt kun je veel doen om je kind een gezonde start te geven. Vul de vragenlijst in en krijg advies.

Kinderwensconsult

Als je een kinderwens hebt is het altijd goed om een afspraak te maken met iemand die in de zorg werkt. Deze afspraak kun je maken bij je huisarts of bij een verloskundige. De afspraak kan ook met een gynaecoloog, kinderarts, jeugdarts of andere specialist zijn.

Moeilijk zwanger worden

Het kan zijn dat het niet lukt om zwanger te worden. Is het na een jaar proberen niet gelukt?