Voorbereiding op de bevalling
De zwangerschap is een tijd waarin veel gebeurt. Dat geldt ook voor de tijd dat je baby net geboren is, de kraamtijd. Bereid je goed voor op de bevalling. Dan kun je je beter ontspannen tijdens de bevalling, waardoor de bevalling gemakkelijker is. Ook is het goed om na te denken waar je wilt bevallen. Thuis? In een geboortecentrum? In het ziekenhuis?
Hoe bereid je je voor op de bevalling?
Kraamzorg regelen
Regel de kraamzorg op tijd, in ieder geval vóór de 16e week van de zwangerschap.
De kraamverzorgende helpt met de verzorging van jou en je baby. Ook kan ze helpen bij de bevalling. Je verloskundige of gynaecoloog kunnen je meer vertellen over kraamzorg. Je kunt je kraamzorgorganisatie zelf uitkiezen.
De zorgverzekeraar betaalt de kraamzorg. Maar je betaalt per uur wel een eigen bijdrage. Ben je aanvullend verzekerd? Dan betaalt de zorgverzekeraar soms de eigen bijdrage. Wil je kraamzorg maar ben je bang dat je de eigen bijdrage niet kunt betalen? Vertel dit dan aan de kraamzorgorganisatie of verloskundige. Zij kunnen samen met jou kijken of hier een oplossing voor is, bijvoorbeeld via de gemeente.
Let op!
Regel je kraamzorg op tijd. Vóór de 16e week van je zwangerschap. Lees hier meer over kraamzorg.
Denk na over borstvoeding
Borstvoeding is bijna altijd het gezondst voor je baby
Kun je geen borstvoeding geven of wil je dit niet? Dan kun je poedermelk uit een fles geven. Moedermelk van een andere vrouw kan soms ook. Kijk voor meer informatie op www.borstvoeding.nl.
Wat moet je regelen voor de achternaam?
Voordat je baby geboren is, moet je een paar dingen regelen.
Jij en je partner beslissen samen welke achternaam jullie baby krijgt. Daarvoor maakt het niet uit of je wel of niet getrouwd bent. En ook niet of je wel of geen geregistreerd partnerschap hebt.
Wil je een andere achternaam dan de standaard wettelijke keuze? Dit moet je samen bij de burgerlijke stand laten vastleggen. Dit kan al voor de geboorte. Kijk voor meer informatie over het kiezen van een achternaam op www.rijksoverheid.nl. Daar staat ook wat de standaard wettelijke keuze is.
Ben je niet getrouwd? En heb je ook geen geregistreerd partnerschap? Dan kan je partner jullie baby erkennen en ouderlijk gezag aanvragen. Dat kunnen jullie het beste doen vóór de bevalling. Dat scheelt veel extra werk na de geboorte.
Kijk voor meer informatie over het erkennen van jullie baby op www.rijksoverheid.nl. Daar vind je ook informatie over welke achternaam jullie je baby kunnen geven.
Tip
Zijn jullie niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Regel dan al tijdens de zwangerschap de erkenning van het kind door de partner. Dat scheelt veel extra werk na de geboorte.