Spring naar content

Zwanger en zorgkosten

Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd krijg je zorg van verschillende zorgverleners. De basisverzekering vergoedt alle zorgkosten die medisch noodzakelijk zijn, behalve fysiotherapie. Voor verloskundige zorg en kraamzorg betaal je geen eigen risico. In twee gevallen betaal je wel een eigen bijdrage. Dit is wanneer je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis wilt bevallen en voor kraamzorg. Voor die kosten kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Wil je meer weten over de kosten voor geboortezorg voor en tijdens een zwangerschap en kraamtijd? En welke vergoedingen er zijn? VWS heeft een overzicht ontwikkeld. In het overzicht vind je uitleg over een een zorgverzekering werkt. Een overzicht van de kosten voor, tijdens en na de zwangerschap, tijdens de bevalling en tijdens de kraamtijd.

Meer informatie

  • Informatie over de zorgverzekering en zwangerschap vind je ook bij de consumentenbond.nl. Welke kosten rondom je zwangerschap en bevalling vergoedt je basisverzekering? En wanneer is het verstandig om bij te verzekeren? Daarover meer op de website van de consumentenbond.

Bekijk ook

Films in 5 talen

Bekijk vijf films in vijf verschillende talen over de geboortezorg in Nederland, alle veranderingen als je zwanger bent, wie je kunnen helpen, tips over voeding en leven en hulp bij stress. In het Nederlands, Engels, Pools, Arabisch en Turks.

Alarmsignalen

Let op! Kijk bij welke alarmsignalen je direct moet bellen met je verloskundige of gynaecoloog.

De bevalling begint

Hoe weet je of de bevalling begint? Beval je thuis of ga je naar het ziekenhuis?