Spring naar content

Zwanger zijn

Je zwangerschap is een belangrijke levensgebeurtenis. In je lichaam groeit je baby. En je bereidt je voor op de uitbreiding van je gezin. Er gebeurt dus veel, lichamelijk en emotioneel. Wat verandert er in je lichaam? Wat betekent zwangerschap voor je gezondheid?

Bij je zwangerschap hoort goede begeleiding en zorg. Hoe ziet die zorg eruit? Wat kun je zelf doen? Welke keuzes kun je maken? Op deze website vind je antwoord op veel vragen.

Veel veranderingen

Er verandert veel als je zwanger bent. Deze veranderingen kunnen voor iedereen verschillend zijn.

  • Sommige vrouwen voelen zich 9 maanden lang heel goed. Andere vrouwen hebben klachten door de zwangerschap.
  • Er zijn vrouwen die kunnen blijven werken tot 4 of 6 weken voor de uitgerekende datum van de bevalling. Andere vrouwen moeten eerder stoppen met werken. Of moeten minder gaan werken.
  • De meeste vrouwen en hun partners zijn vooral blij als ze zwanger zijn. Maar niet iedereen. Soms komt de zwangerschap ongepland. Of kunnen er zorgen zijn. Bijvoorbeeld over de relatie, over werk, over geld of over hoe het gaat met de zwangerschap.

Tip

Gebruik je medicijnen? Vertel je apotheek dat je zwanger bent. Want je apotheek weet welke medicijnen je wel en welke medicijnen je niet mag gebruiken als je zwanger bent.

Bekijk ook

De verloskundige of de gynaecoloog?

Meestal wordt je tijdens je zwangerschap begeleid door een verloskundige. Soms een verloskundig actieve huisarts.

Controles tijdens je zwangerschap

Controles tijdens de zwangerschap zijn ervoor om te kijken hoe het gaat met jou en de baby. Bekijk hier welke controles je wanneer kunt verwachten.

Gezondheid tijdens je zwangerschap

Hier lees je wat je kunt doen om gezond te blijven als je zwanger bent. En wat je kunt doen bij klachten die vaak voorkomen.