Gezondheid tijdens je zwangerschap
Hier lees je wat je kunt doen om zo gezond mogelijk zwanger te zijn. En wat je kunt doen bij klachten die vaak voorkomen. Ook lees je welke regels er zijn als je werkt tijdens je zwangerschap. De onderwerpen staan op alfabetische volgorde.
Heb je vragen over je gezondheid? Stel ze aan je verloskundige of gynaecoloog. Hier lees je bij welke alarmsignalen je direct moet bellen met je verloskundige of gynaecoloog.
Vaccinaties tijdens de zwangerschap
Kinkhoestvaccinatie (22 wekenprik)
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte. En gevaarlijk voor pasgeboren baby’s. Baby’s kunnen longontsteking en hersenschade krijgen. Heel soms gaan baby’s dood door kinkhoest. Baby’s krijgen een vaccinatie tegen kinkhoest als ze een paar maanden oud zijn. De eerste maanden kan een baby dus wel kinkhoest krijgen. Als jij een vaccinatie tegen kinkhoest krijgt als je zwanger bent, zijn jij en je baby goed beschermd. Daarom is het verstandig een vaccinatie tegen kinkhoest te nemen als je zwanger bent. Je verloskundige of gynaecoloog vertelt je hierover. Je kunt een vaccinatie krijgen als je 22 weken of langer zwanger bent. Haal jij de vaccinatie? Meestal krijgt de baby dan na de geboorte één prik minder en start een maand later met vaccinaties. Voor de 22 wekenprik moet je zelf een afspraak maken bij de jeugdgezondheidszorg (het consultatiebureau)
Kijk voor meer informatie op www.rijksvaccinatieprogramma.nl/22wekenprik. Hier lees je ook wanneer je de 22 wekenprik het beste kunt halen en waar je een afspraak kan maken.
Griepprik tijdens zwangerschap
Heel soms worden pasgeboren baby`s en zwangeren erg ziek van griep. Zij kunnen zelfs in het ziekenhuis terecht komen. Als jij tijdens de zwangerschap de griepprik haalt, heeft je baby minder kans om de griep te krijgen. En als jij of je baby toch griep krijgen, word je meestal minder ziek. De griepprik is veilig voor jou en je kind.
De griepprik kun je halen als je 22 weken of langer zwanger bent tussen 15 oktober en 1 maart. Je verloskundige of gynaecoloog vertelt je er meer over.
Kijk voor meer informatie op: www.rivm.nl/zwanger-en-vaccineren.
Coronaprik
Raak je besmet met het coronavirus tijdens je zwangerschap? Dan heb je meer kans om ernstig ziek te worden. Dit kan gevolgen hebben voor jou en je kind. Je kunt daarom een coronaprik krijgen tijdens de zwangerschap. De kans dat je ernstig ziek wordt door corona, is dan kleiner. De coronaprik is veilig voor jou en je kind. De coronaprik kun je het beste halen als je 13 tot 26 weken zwanger bent.
Kijk voor meer informatie op de webiste van het RIVM over Corona en zwangerschap: www.rivm.nl, www.allesoverzwanger.nl/corona of www.mijnvraagovercorona.nl.
Vaccinaties op zelfde dag
De griepprik kun je tegelijkertijd met de kinkhoestvaccinatie krijgen. Krijg je een coronavaccinatie? Dan hoeft er ook geen tijd te zitten tussen de coronavaccinatie en andere vaccinaties zoals de griepprik en de kinkhoestvaccinatie.
Krijg je een anti-D prik (kijk hier voor meer informatie) tijdens de zwangerschap? Dit is geen vaccinatie. Je mag deze prik op dezelfde dag krijgen als een vaccinatie.
Meer informatie kun je vinden op de hierboven genoemde websites over vaccinaties tijdens de zwangerschap. Je verloskundige, gynaecoloog of huisarts kan je er ook meer over vertellen.
Vakanties en verre reizen
Wil je met vakantie? Of ga je op een verre reis? Bespreek dat dan met je verloskundige of gynaecoloog. Wil je op vakantie naar een ver land? Maak dan een afspraak met je huisarts of de GGD. Doe dit 6 tot 8 weken voordat je gaat. Je krijgt dan advies wat je wel en niet kunt doen in dat land. En als dat nodig is, krijg je ook vaccinaties. Vertel je huisarts en de GGD dat je zwanger bent.
Meer informatie:
www.lcr.nl
Als je zwanger bent, kun je gewoon vliegen met een vliegtuig. Maar vliegmaatschappijen nemen vaak geen vrouwen mee die langer dan 32 tot 34 weken zwanger zijn. Want ze willen niet dat je in de lucht gaat bevallen.
Verlof
Je hebt recht op 16 weken verlof. Dat staat in de wet. Je zwangerschapsverlof kan beginnen als je tussen 34 en 36 weken zwanger bent. Je mag dat zelf kiezen. Maar je moet in ieder geval stoppen met werken als je 36 weken zwanger bent. Na de bevalling heb je recht op 10 weken bevallingsverlof.
- Beval je eerder dan uitgerekend? Dan hou je recht op 16 weken verlof.
- Beval je later dan uitgerekend? Dan hou je recht op 10 weken bevallingsverlof na je bevalling. En duurt je verlof dus langer. Een deel van het bevallingsverlof mag je ook gespreid opnemen.
Je partner kan na je bevalling geboorteverlof krijgen. Jullie hebben beiden ook recht op ouderschapsverlof.
Ben je zelfstandig ondernemer? Of heb je een uitkering? Er zijn speciale regelingen.
Meer informatie:
Vitamine D
Je lichaam heeft vitamine D nodig. In je eten zit vitamine D. Bijvoorbeeld in vette vis zoals zalm of haring, in margarine, vlees en eieren. Maar hier zit minder in dan je lichaam nodig heeft. Je lichaam maakt ook zelf vitamine D als je buiten in daglicht bent. Daarom is het belangrijk elke dag naar buiten te gaan. Als je zwanger bent, heb je meer vitamine D nodig dan anders. Slik daarom tijdens de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag. Je kunt de pillen kopen bij de supermarkt, de drogist of de apotheek. Meer informatie op www.voedingscentrum.nl.
Vitaminepillen
Als je zwanger bent of wilt worden, is het belangrijk om foliumzuur en vitamine D te slikken. Eet je gezond en veel verschillende dingen? Dan heb je geen andere vitaminepillen nodig. Wil je toch vitaminepillen nemen? Neem dan multivitaminepillen speciaal voor zwangeren. Want in deze pillen zit minder vitamine A. Te veel vitamine A is slecht voor je baby. Zit in deze multivitaminepillen ook vitamine D? Dan hoef je geen andere pillen met vitamine D te nemen.
Vocht uit je vagina
Als je zwanger bent, komt er vaak meer vocht uit je vagina (afscheiding). Dat is normaal. Heeft het vocht een vreemde kleur? Of ruikt het vocht vreemd? Heb je jeuk, pijn of een branderig gevoel? Bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Want misschien heb je dan een infectie. Als dat zo is, kun je medicijnen krijgen.
Vocht vasthouden
Als je zwanger bent, blijft er meer vocht in je lichaam. Je kunt dan dikke voeten en enkels krijgen. Dit kan erger worden als het warm weer is of als je weinig beweegt. Zorg er daarom voor dat je genoeg beweegt, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen. Ga je zitten of liggen? Neem dan een krukje, een stoel of een kussen om je benen hoog te houden.