Spring naar content

Wanneer begint de bevalling?

Je verloskundige of gynaecoloog rekent uit wanneer je ongeveer zal gaan bevallen. Maar 1 van de 20 vrouwen bevalt precies op die uitgerekende datum. De meeste vrouwen bevallen iets eerder of later.

  • Gaat alles goed met je zwangerschap? En begint de bevalling tussen de 37 en 42 weken? Dan mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Bijvoorbeeld thuis.
  • Zijn er problemen met je zwangerschap? Of begint je bevalling voordat je 37 weken zwanger bent? Dan kun je het beste in het ziekenhuis bevallen. Een gynaecoloog helpt je dan bij de bevalling. Je verloskundige overlegt dit met jou.
  • Ben je 41 weken zwanger van een éénling en ligt je baby niet in een stuit? Dan overlegt je verloskundige of gynaecoloog met jou of je wilt wachten tot de bevalling vanzelf begint. De verloskundige kan ook helpen de bevalling op gang te brengen. Je kunt er ook voor kiezen om de bevalling in te laten leiden door de gynaecoloog in het ziekenhuis. Ze zullen de voordelen en nadelen met jou bespreken.
  • Ben je 42 weken zwanger en is je bevalling nog niet vanzelf begonnen? Dan is het veiliger om in het ziekenhuis te bevallen. Je verloskundige overlegt dit met jou.

Meer informatie

Bekijk ook

Alarmsignalen

Let op! Kijk bij welke alarmsignalen je direct moet bellen met je verloskundige of gynaecoloog.

Hoe gaat de bevalling verder?

Later krijg je sterkere weeën. De sterke weeën maken je baarmoedermond soepeler en dunner.

De bevalling begint

Hoe weet je of de bevalling begint? Beval je thuis of ga je naar het ziekenhuis?