Spring naar content

De eerste 9 weken van je zwangerschap

De eerste afspraak

De begeleiding van je zwangerschap begint. Als je een partner hebt, is de begeleiding voor jullie beiden. Hij of zij kan meegaan naar de afspraken en meedenken over het geboortezorgplan als voorbereiding op het ouderschap.

In het gesprek met je verloskundige of gynaecoloog komen verschillende onderwerpen aan bod. En je bespreekt je vragen en je zorgen. Zie: Het eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog.

Wil je informatie over onderzoek op aangeboren afwijkingen?

Tijdens het eerste bezoek vraagt de verloskundige of gynaecoloog of je meer wilt weten over onderzoek op aangeboren afwijkingen. Het gaat om de screening op down-, edwards- en patausyndroom en/of de 20 wekenecho. Wil je meer weten? Dan krijg je daar een uitgebreid gesprek over.
Dit gesprek heb je meestal niet tegelijk met de intake. Soms is het gesprek op dezelfde dag en soms moet je er apart een afspraak voor maken. Dat verschilt per praktijk. Het uitgebreide gesprek krijg je bij voorkeur voor de 10e week van je zwangerschap zodat je tijd hebt om na te denken wat je wilt.

Welke controles krijg je na de eerste afspraak?

Na het eerste gesprek bezoek je de verloskundige gemiddeld ongeveer 1x per maand. In de loop van je zwangerschap krijg je steeds vaker een afspraak. Het aantal ligt niet precies vast. Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie.
Elke controle bestaat uit een gesprek en een lichamelijk onderzoek. Je kunt al je vragen stellen. Je bespreekt ook hoe je de zwangerschap beleeft. De verloskundige of gynaecoloog doet onderzoeken om de groei van de baby te volgen.

Soms is groepsbegeleiding van de zwangerschap mogelijk

Op de meeste plaatsen krijg je persoonlijke begeleiding. In sommige regio’s kun je ook kiezen voor groepsbegeleiding: CenteringPregnancy™. Dit is een programma met de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd. Er zijn 10 bijeenkomsten met een groep van 10 tot 12 zwangere vrouwen. Bij sommige groepen komen de partners altijd mee, bij andere groepen bij 2 bijeenkomsten. De groep kan dit zelf bepalen. Elke bijeenkomst heeft een eigen onderwerp. Ook is er tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.
Je kunt je verloskundige of gynaecoloog vragen of er bij jou in de buurt CenteringPregnancy™ is of bekijk de website.

Keuzes in de eerste fase van de zwangerschap

Meer informatie

Bekijk ook

9-14 weken

Controles: Wat komt in de afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog aan bod?

Geboorteplan maken

In een geboortezorgplan kun je opschrijven wat jij belangrijk vindt bij de bevalling en na de geboorte van je baby. Bespreek het met je zorgverlener.

Naar de verloskundige of gynaecoloog

Weet je dat je zwanger bent? Maak dan direct een afspraak met een verloskundige. Behalve als je al onder behandeling bent bij een gynaecoloog.